неділю, 8 листопада 2015 р.

Мережка. Частина четверта: виколювання.

Всі мабуть чули таку назву, як солов'їні вічка. Інакше ця техніка вишивання називається виколюванням. Не дивлячись на те, що її відносять до мережевних технік, ніяких додаткових дій з тканиною, крім вишивання не застосовується.

Солов'їні вічка вишивають в основному ромбами та квадратами. Техніка розповсюджена в багатьох регіонах України, не використовується самостійно, а в поєднанні з іншими техніками вишивання, як то гладдю, штапівкою, хрестиком та і з іншими видами мережки.

Отвір в центрі квадрата (ромба) при вишиванні утворюється за рахунок натягування нитки. А голка завжди вколюється в центр вічка.

Сама техніка одинарних вічок досить проста, тому ми зупинимося на вишиванні ланцюжків.


Почнемо з вишивання ланцюжка квадратів. Розмір квадратику вічка 4х4 ниточки тканини (або 5х5 стібків). Нитку закріплюємо в петлю (як ми робили і в інших уроках) роблячи стібок, що поєднує центр вічка і один із кутів (мал. 1 - 4).


Далі нитку виводимо на зовні через одну тику (мал. 5, 6) та починаємо шити вічко по колу весь час вколюючи голку лише в центр (мал.7, 8)


Дійшовши до другого діагонального стібка переходимо на наступне вічко (мал. 9, 10). Коли ряд закінчено, на останньому вічку ми робимо повний поворот і таким чином переходимо на другу половину ланцюжка (мал. 11, 12) та закриваємо його (мал. 13, 14, 15).



Аналогічним чином шиється і ланцюжок з вічок-ромбиків. Закріпивши нитку в петлю на першому горизонтальному стібку, виводимо її на лицьовий бік  в наступному діпагональному стібку (мал. 16) та пробовжуємо шити вколюючи голку в центр і виколюючи по діагоналі від попереднього стібка (мал. 17, 18, 19).


Дійшовши до горизонтального стібка на половині вічка, переходимо на наступне (мал. 20) і так прошиваємо весь ланцюжок з потрібною кількістю виколених елементів (мал. 21). Дійшовши до останнього, ми його зашиваємо повністю (мал. 22, 23, 24, 25) і те ж саме повторюємо з іншими половинками (мал. 27).



В результаті ми отримаємо ось такий симпатичний зразочок (мал. 28). За бажанням схемку можна продовжити на весь шматок тканини, доповнити якимись деталями, виконаними іншими техніками і у нас буде симпатична хусточка чи серветка.

Успіхів Вам у реалізації і заходьте до нас на вогник.

Додам, що Школа української вишивки продовжує свою роботу. Для тих, хто прагне навчитися вишивати українськими автентичними техніками, можуть приходити до нас з будь якого заняття.

Наступний курс лекцій ми плануємо розпочати в новому 2016 році десь з середини лютого.

За всіма питаннями звертайтеся
+38093 785 87 05
+38067 470 96 77


1 коментар:

  1. Дякую!!! Дуже гарне пояснення - доступно, покроково з чудовим добором ілюстрацій.

    ВідповістиВидалити