понеділок, 30 березня 2015 р.

Рожаниця

Скіфське каменорізне мистецтво: «Scythian stelae 01» від Scythians - http://esoserver.narod.ru/Pagan/rbaydr02.rar. Ліцензоване під CC BY-SA 3.0 через Вікісховище - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scythian_stelae_01.jpg#/media/File:Scythian_stelae_01.jpg
Скіфське каменерізне мистецтво
Основне призначення всіх символів і оберегів, що оточували наших предків — це захист себе, своєї оселі, худоби та врожаю, всього того світу, в якому вони жили і котрий годував і захищав їх.

Стосовно жінки особлива уваги приділялася захисту в ті періоди життя, коли вона готувалася до зачаття, збереження плоду та легких і благополучних пологів. Це спостерігається ще з часів Трипілля в тих зразках предметів побуту, що дійшли до нас і потім бачимо ці символи перенесеними на одяг. Символ плідності взагалі досить вагома частина всієї символіки. Зернятко в комірці, квітка з заповненою серединкою, вусики, пуп’янки. Досить часто в орнаментах можна зустріти стилізовані жіночі постаті з піднятими чи опущеними руками. Підняті руки — це прохання про плідність, опущені — охорона. Кам’яні баби в степах України (і скіфські скульптури VI-III ст. до н. е. і кипчацько-половецькі ХІ-ХІІІ ст.) мають опущені, або схрещені на животі руки (або тримають чашу в схрещених руках).

Також у вишивці можна зустріти ще один символ, що нагадує літеру W.

Це все рожаниці. Рожаниці були давньоруськими першобогинями родючості. Вони вдень і вночі оберігають кожну матір і її немовля від злих сил, опікуються дітонародженням й жіночою долею.

Їх особлива роль в тому, що вони вишиваються на визначений проміжок часу. Варто звертати особливу увагу на те, який саме малюнок зображений і з якою молитвою він звертається до світу — подарувати немовля, чи захистити його в лоні матері та дарувати породіллі легкі пологи.

З досвіду можу сказати, що графічно можна або висвітлити підсвідомі процеси, або стимулювати потрібні.

Зрозуміло, що одяг з такою символікою, що не відповідає дійсному стану речей, або на жінках похилого віку виглядає мінімум комічно, хоча в давні часи таких жінок оголошували просто відьмами.
Рожаниця Діва

Розглянемо наглядно декілька узорів.

1. Рожаниця Діва.

Чашоподібна фігура без наповнення. Верхні листочки підняті вгору - молитва про плідність.

Нижні розходяться у формв букви W - символ жіночої сутності, здатності до народження.

Червоні квіти з порожніми серединками - ознака незайманості, відсутність вагітності.

Павукоподібна постать,
що позначає жінку дітородного віку.

2. Павукоподібна постать, що позначає жінку дітородного віку.

Верхні лапки вказують на здатність вагітніти, середні оберігають плід. нижні випускають його.
Хрестик внизу між лапками символізує сонце, що виходить з лона Матері-Землі, Великої Рожаниці. що народила все суще на землі.
Хрестик вгорі позначає одночасно і голову Рожаниці. і сім’я, що входить до лона жінки.
До речі, павучиха — один із символів творення. Існують міфи, що саме павучиха заснувала світ, тому павукоподібні символи досить часто зустрічаються серед рожаниць.

Вагітна рожаниця, що оберігає плід

3. Вагітна Рожаниця, що оберігає плід

Деревоподібна постать з опущеними до низу гілками. В нижні частині чашоподібні гілки із заповненою серединою - ознака вагітності. 
нижні гілки у формі W - здатність народжувати.


4. Народження чотирьох сезонних сонць.

Народження чотирьох сезонних сонць.
Поєднання Рожаниць в орнамент, де руки однієї є одночасно ногами іншої позначає народження чотирьох сезонних сонць: зимового Коляди, весняного Ярила, літнього Купала, осіннього Мира. 
Подібні поєднання, де елементи одного є частинами іншого відомі на території України з трипільської культури( 5 тис років тому).

5. Рожаниця-Мокоша.

Варто звернути увагу ще на один візерунок, що досить часто зустрічається в багатьох районах України де поряд з Рожаницею зображається Мокоша.
Мокоша — богиня материнства, милосердя, щастя і нещастя, гадань і рукоділля, покровителька джерел і святих колодязів, врожаю і охоронниця корів. Покровителька пологів і заступниця породіль.
Рожаниця-Мокоша
Якби підтверджуючи дуалістичність українців у середньовіччі християнство не знищило образ Мокоші, а підмінило її Параскевою П'ятницею, а свята Різдва (21 вересня) і Успіння (28 серпня) пресвятої Богородиці відповідають рідновірським святам на честь Матері Мокоші.

З давніх часів Мокоша зображувалася у вінку з колосся та пишних квітів з піднятими до Сонця руками, в оточенні двох вершників на конях, іноді з півнем у руках чи над головою, а поруч неї — знаки Сварги.

На візерунку зверху — Мокоша з триглавою короною на голові, нижче — спідниця, під спідницею Мокші, у центрі трикутнику, Рожаниця, з опущеними руками і піднятими угору W-подібно ногами. Узор дуже цікавий тим, що однаково виглядає і в перевернутому вигляді.


Немає коментарів:

Дописати коментар