вівторок, 3 березня 2015 р.

Восьмикутна зірка

Якщо зібрати всі трактування воєдино, то можна виокремити одну спільну рису — символ зародження  життя. У багатьох культурах світу цей символ означає Бога, Сонце, в українській культурі її називають Зіркою Матері.

Восьмикутна зірка в геометричних візерунках завжди є центральною домінантою — як матерінська жіноча сутність є основою зародження всього живого в світі. Будучи ще й знаком духовного переродження символізує шлях душі в процесі зимного життя людини. Разом з тим ці зірки означають проникнення Духа  в  Матерію, уособлюють Гармонію між своїм духовним і світом матеріальним символізуючи втілення Божого замислу на Землі.

Оскільки восьмикутна зірка утворюється накладанням прямого хреста (чоловічого начала, Сонця) і косого хреста (жіноче начало, Місяць), то можна сміливо сказати, що восьмикутна зірка символізує початок всього життя на Землі і саму Природу.

Якщо звернути увагу на чоловічі вишиванки, то у тих, що призначені бути рушійною силою та оберегом для чоловіків, що будують своє майбутнє, в основі геометричного візерунку присутня саме восьмикутна зірка. Та і взагалі переважають жіночі символи.

Класична восьмикутна зірка
Малюнок 1.
Класична восьмикутна зірка
На першому зображенні ми бачимо класичну восьмикутну зірку, притаманну українській вишивці. Фактично зашите поле у вигляді квітки, що розміщене між прямим та косим хрестами, а візерунок по центру з не зашитою серединкою є так званим "засіяним полем" — символом запліднення та родючості як у фізичному так і духовному сенсі.





Класична восьмикутна зірка з прямим (чоловічим) хрестом по центру.
Малюнок 2.
Класична восьмикутна зірка з
прямим (чоловічим) хрестом по центру.

Лише один штрих — і з’являється зірка з прямим (чоловічим) хрестом по центру. Така зірка, як центральна композиція стане скоріше як дороговказ для чоловічої енергії — енергії воїна та руйнівника, що ніяк не буде сприяти ні створенню сім'ї, ні розвитку як людини, особистості, кар’єри чи бізнесу.






Тому варто звертати увагу саме на центральну композицію зірки, бо вона є домінуючою і всій вишивці. Найкращим варіантом буде зображений на третьому малюнку, де в центрі ми бачимо гармонійне поєднання прямого і косого хрестів та засіяного поля.

Для порівняння (малюнок 4), лише зміною одного елементу ми отримуємо домінанту жіночої енергії створення чи чоловічої енергії руйнування.

Восьмикутна зірка з поєднанням прямого (чоловічого) та косого (жіночого) хрестів в центрі.
Малюнок 3.
Восьмикутна зірка з поєднанням прямого
(чоловічого) та косого (жіночого)
хрестів в центрі.
Порівняння восьмикутних зірок з домінуванням чоловічої і жіночої енергій.
Малюнок 4.
Порівняння восьмикутних зірок з домінуванням
чоловічої і жіночої енергій.

1 коментар: