четвер, 15 січня 2015 р.

Знаки. Хрест.

Трипільський посуд, Україна, 4 тисячоліття до н.е.
Найпоширенішим у світі знаком є хрест. В стародавні часи ним позначали Дерево Вічного Життя, стародавній знак (символ) життя, істини і спасіння. Сам знак хреста несе стільки значень, скільки культур, народів та релігій в світі, але є підстави твердити, що знак хреста був найпоширенішим знаком вогню і сонця з найдавніших часів.

Окрім компонування знаків у вишивці існує і їх окреме вживання.

Ото ж наразі маємо три основних види хрестів:
  • прямий хрест;
  • косий хрест;
  • подвійний хрест.

Прямий рівнораменний хрест — це є Дух (вертикальна лінія) та Матерія (горизонтальна лінія), взаємодія котрих уособлює гармонію, демонструє роботу чотирьох стихій в цілковитій гармонії, що є основою побудови життя. Прямий хрест є символом Сонця, чоловічого начала.

Косий хрест — його ще називають діагональним. Самі він уособлює жіноче начало і є символом Місяця. До речі, за  переказами саме на косому хресті прийняв свою мученицьку смерть апостол святий Андрій. В латинці косий хрест — це число 10, що є символом досконалості, а геральдика називає його салтір. Його інша відома назва Андріївський поширилась в зв'язку з розміщенням його Петром Першим на державному гербі, на своїй ручній печатці, на військово-морському прапорі новоствореної ним Російської імперії, більше ніде в такому значенні не вживалася.


Подвійний хрест — утворюється накладанням попередніх двох хрестів, прямого і косого і є символом поєднання двох начал.
Подвійний хрест — утворюється накладанням попередніх двох хрестів, прямого і косого і є символом поєднання двох начал. Подвійний хрест у вишивці можна побачити у вигляді восьмикутної зірки.

Ці три види хрестів відомі як не лише як знаки, а і як самостійні шви: прямий хрестик, косий хрестик та подвійний або болгарський, можливо булгарський від булгар Поволжя.

P.S. Зображення з української вікіпедії та власні.

Немає коментарів:

Дописати коментар