четвер, 8 жовтня 2015 р.

Мережка. Частина перша: закріплення країв мережки.

Жіноча додільна сорочка. Поч. 20 ст. Чернігівська обл.
"Ivan Honchar museum vyshyvanka 05"
від Riwnodennyk -
Власна робота.
Ліцензований під CC BY-SA 3.0
через Вікісховище.
Мережка — це одна з технік вишивання, що належить до рахункових швів. Часто використовується в шитті українських жіночих сорочок. У вишивці вона може бути як основним візерунком, так і відмежовуючою лінією, мережкою підшивають низ сорочок, манжетів та комірців.

В основному мережку шиють білими нитками по білому полотні, але в Україні досить розповсюджені варіанти шиття блакитними нитками по білому та світло-сірими нитками по білому.

В залежності від того, як виконують мережку, її розрізняють декілька видів:
  • одностороння — мережку вишивають з одного боку смужки полотна де висмикнуто нитки 
  • двостороння — відповідно вишивають з обох боків смужки з висмикнутими нитками
  • проста і складна — від одної до багатьох смужок мережки з різноманітними візерунками
  • вузька (до 2 см) і широка (ширша, ніж 2 см) — широку мережку бажано вже вишивати на п'яльцях.

Для вишивання мережки нам знадобляться:
  • ножиці з тонкими та гострими кінчиками;
  • гобеленова голка з широким вушком та тупим кінцем;
  • нитки муліне кожна нитка котрого складається з 6 тонких ниточок, для вишивання, в залежності від товщини ниток полотна та візерунку 2 до 4 тонких ниток муліне. (можна використовувати також ірис чи шовк, крім того вишивальщиці рекомендують бавовняні нитки DMC PEARL COTTON BALLS вони рівномірно скручені, тому зручні в роботі);
  • полотняна тканина з рівномірним переплетенням ниток.
Матеріали для вишивання мережки

Отже ми підготували всі матеріали для роботи. Далі нам треба підготувати саме полотно. Вибравши необхідний розмір для майбутнього візерунку перед тим, як розрізати і висмикнути нитки для майбутньої мережки, їх необхідно закріпити з двох боків.
В цьому уроці я покажу 2 методи закріпки. Зазвичай мережку закріпляють з обох боків однаково, але ми зробимо два різні варіанти на нашому зразку.
Перший спосіб досить простий і, мабуть, відомий всім — це закріплення качалочками. Для цього закріплюємо нитку декількома стібками, котрі потім обшиються качалочкою і далі шиємо качалочкову гладь.

Закріплення нитки під качалочку

Розмір качалочки повинен бути на 4 нитки полотна більший ніж вибраний візерунок.
Закінчивши шиття виводимо нитку на зворотній бік вишивки і закріплюємо протягнувши її під качалочкою.

Закріплення краю мережки качалочкою

Таким чином ми маємо закріпку для мережки качалочкою. Далі відступаємо від нижнього краю качалочки 2 нитки полотна і відраховуємо 4 нитки вгору. Це будуть ті нитки полотна, котрі ми будемо витягувати. Для зручності їх можна набрати на голку і акуратно розрізати гострими тонкими кінцями ножиць. З іншого боку ми будемо закріплювати край мережки методом відновлення ниток полотна. Для цього далі ми діємо наступним чином — повністю на всю довжину зразка висмикуємо першу і третю ниточки, а другу і четверту лише до краю майбутньої мережки.

Витягування ниток полотна під мережку

З залишеними двома нитками робимо наступне. Вдягаємо по черзі їх в голку і протягуємо в вільні проміжки зберігаючи послідовність переплетення ниток полотна.

Закріплення краю мережки методом відновлення ниток полотна

Зайві нитки обрізаємо. Наш зразок готовий для шиття мережки.
В результаті ми з вами отримуємо край, котрий нічим не відрізняється від всього полотна і при цьому такий край не розсотується і не має обшивки качалочкою, котра в деяких випадках виглядає досить грубо на фоні мережки.

В наступній частині ми будемо шити прутики.

Немає коментарів:

Дописати коментар