понеділок, 12 жовтня 2015 р.

Мережка. Частина друга: прутик.

Прутик — це найпоширеніша і найпростіша мережка. Вона є основою величезної кількості схем, неї обшиваються краї одягу як і лиштвою. Краї підшивалися прутиком через чисницю (1/10 частина пасма ниток, пасмо складалося з 30 ниток, отже чисниця - це 3 нитки) — робилися тоненькі прутики обвиванням трьох ниток.

Прутиків існує багато видів. Ми почнемо з двох простих: одинарний (однобічний) та подвійний (двобічний, звичайний).

В попередньому уроці ми підготували тканину зробивши закріпки а зробивши смужку з чотирма висмикнутими нитками. Тепер ми будемо використовувати цей зразок.

Закріпимо нитку з вивороту протягнувши її під качалочкою (мал. 1) та виведемо її на лицьовій бік в правому нижньому кутку нижче витягнутих на 2 нитки від витягнутої смужки (мал. 2).

Я буду робити прутик обвиттям чотирьох ниток. Для цього захвачуємо голкою 4 нитки в висмикнутій смужці (мал. 2) і протягуємо нитку до самого кінця (мал. 3).

Наступним кроком нам треба обмотати ці 4 нитки тканини і вивести голку нижче на 2 нитки нашої смужки висмикнутих ниток (мал. 4).


Протягуємо нитку до самого кінці і трошки затягуємо обмотку (мал. 5). Отримаємо перевитий пучечок ниток. Це і є однобічний прутик. Далі покроково повторюємо операцію таку кількість разів, скільки знадобиться, щоб прошити весь ряд до самого кінця  (мал. 6).

Закінчивши рядок, виводимо нитку на виворіт (мал. 7) та закріплюємо її (мал. 8).

Якщо ми прошиємо так само в зворотньому напрямку, то отримаємо подвійний прутик. Але в наступному уроці ми будемо шити стовпчики, тому в цьому зразку зворотній напрямок буде виглядати дещо по іншому.


Немає коментарів:

Дописати коментар