середу, 14 жовтня 2015 р.

Мережка. Частина третя: стовчики.

Мережка стовчики є одним із видів мережки, що виконується настилом штопальним швом. Її використовують при оздобленні одягу та різноманітних декоративних виробів як то серветки, скатертини, фіранки тощо. Як і прутик, частіше всього вона виконує роль обмежувальної лінії з обох боків в орнаменті.

Варіанти виконання можуть бути доволі різноманітними. Це і червоними нитками по білому полотну і нитками в тон полотна (білимо по білому), і світло сірими чи блакитними по білому.


Мережка стовпчики за своєю структурою фактично складається з трьох рядків:
  1. одинарний прутик;
  2. стовпчик;
  3. подвійний прутик.
У нас вже є основа для зразків мережки, на котрій ми вишили одинарний прутик, що означає, що перший рядок нами вже виконано.

Тому ми переходимо до виконання основного, другого, рядка мережки.

Для цього ми підготовимо смужку з восьми висмикнутих ниток (мал. 1-4), котру зробимо так само, як ми робили основу для однобічного прутика.


Підготувавши смужку (мал. 5-6), закріпимо нитку під качалочку з вивороту зразка і виведемо її на лицьовий бік в правому нижньому кутку смужки (мал. 7).

Кожен стовчик починається з виконання двох прутиків (мал. 8 - 12).



В результаті ми отримаємо два подвійних прутика, і тепер приступаємо до настилання самого стовчика.

Для цього ми спочатку повністю обвиваємо праву половину ниток (мал. 13 - 14), вивівши при цьому нитку під низ обвиття, а потім обвиваємо ліву частину (мал. 15), виводимо нитку на лице і далі повторюємо операцію (мал. 16) достатню кількість разів, щоб отримати повний стовчик (мал. 17). Для смужки в 8 ниток домотканного полотна і ниток муліне в 3 складення було достатньо 7 повних настилів.


Зробивши 7 настилів протягуємо нитку під лівою половиною стовпчика (мал. 17-18) і знову обвиваємо два прутики , а потім настилаємо новий стопчик.


Повторюємо це доти, доки не настелимо весь ряд.


Наступного разу я познайомлю вас з мережками, що виконуються настилом петельним швом.

Немає коментарів:

Дописати коментар